YETERLİLİKLER
Bilgisayar Mühendisliği (YL)1-Analiz ve tasarımı teorik temellere dayanan farklı çözümler üretip bunları fayda ve maliyetleri açısından karşılaştırabilme ve en uygun çözümü gerçekleştirebilme2-Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği alanında çalıştığı konuda derinlemesine araştırabilme, kazandığı bilgileri değerlendirebilme ve uygulayabilme3-Bilgisayar Mühendisliğinde uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir.4-Bilimsel gelişmeleri izleyebilme ve kendini yenileyebilme5-Bilimsel veri toplayabilme, değerlendirebilme ve yorumlayabilme6-Bir problemi çözmek için farklı disiplinlerden oluşan takımlarla bütünleşip çözüm üretebilme7-Problem çözümlerini ve bilimsel bilgi birikimini yazılı ve sözlü olarak etkin bir şekilde ifade edebilme8-Problem için en uygun araçları belirleyebilme9-Proje planlaması ve zaman yönetimi yapabilme, oluşabilecek risklere karşı önlem alabilme10-Toplumsal, çevresel ve etik değerleri dikkate olarak bilimsel çalışma yapabilme11-Ulusal veya uluslararası Ar-Ge odaklı kurumlarda (üniversite, firmaların Ar-Ge merkezleri ve araştırma enstitüleri, vb.) araştırmacı olarak görev almak veya bilgisayar mühendisliği alanında kendi işini kurarak istihdam sağlamak, alanındaki bilimsel gelişmeleri takip ederek öğrendiklerini ve kazanılan araştırma yeteneklerini iş alanında kullanabilmek.

TYYÇ - Program Çıktıları İlişkisi

TYYÇ; Bilgisayar Temel Alanı Yeterlilikleri (Akademik Ağırlıklı)
7. Düzey (Yüksek Lisans Eğitimi)
TYYÇ
DÜZEYİ
BİLGİ

-Kuramsal
-Olgusal
BECERİLER

-Bilişsel
-Uygulamalı
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenme Yetkinliği İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alana Özgü Yetkinlik
7
YÜKSEK LİSANS
_____
EQF-LLL:
7. Düzey
_____
QF-EHEA:
1. Düzey
1- Matematik, hesaplama ve bilgisayar bilimleri konularında bilimsel araştırma yaparak derinlemesine ve genişlemesine kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. 
2- Bilişim ve/veya bilgisayar bilimlerinde kullanılan analiz ve modelleme yöntemleri ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahiptir. 
1- Bilişim ve bilgisayar bilimleri problemlerini işaret eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlemede yenilikçi yöntemler uygular. 
2- Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar. 
1- Çok disiplinli takımlarda liderlik yapar, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirir ve sorumluluk alır. 
1- Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalığa sahip olduğunu inceler ve uygulamalarıyla gösterir. 
1- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 
2- Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır. 
3- Bilişim uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlar. 
1- Verilerin toplanması, işlenmesi, kullanılması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. 
 



TYYÇ; Bilgisayar Temel Alanı Yeterlilikleri (Mesleki Ağırlıklı)
7. Düzey (Yüksek Lisans Eğitimi)
TYYÇ
DÜZEYİ
BİLGİ

-Kuramsal
-Olgusal
BECERİLER

-Bilişsel
-Uygulamalı
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenme Yetkinliği İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alana Özgü Yetkinlik
7
YÜKSEK LİSANS
_____
EQF-LLL:
7. Düzey
_____
QF-EHEA:
1. Düzey
1- Bilişim problemlerinin çözümünde kullanılan analiz ve modelleme yöntemleri ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir. 
2- Bilgi ve İletişim Teknolojileri konularında ileri uygulamaları yapacak düzeyde genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir. 
1- Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında uygulamalı araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirir ve uygular. 
2- Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri ilişkilendirir. 
3- Tanımlanmış bilgi ve iletişim teknolojileri problemlerini çözmek için yöntem geliştirir ve bu yenilikçi yöntemleri uygular. 
4- Modelleme ve deneysel araştırmaları uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler. 
1- Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında çok disiplinli takımlarda liderlik yapar. 
1- Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkındadır ve gerektiğinde bunları inceler ve adlandırır. 
2- Tanımlanmış bilgi ve iletişim teknolojileri problemlerini çözmek için yöntem geliştirir ve bu yenilikçi yöntemleri uygular. 
1- Çalışmaların süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. 
2- En az bir yabancı dili tanır, okur ve yazarı ve bu dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 
3- Bilgi İşlem teknolojileri uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını adlandırır. 
1- Verilerin toplanması, işlenmesi, kullanılması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.